Sunday, 20 April 2014

D.I.Y n Recycle - makeover sofa lama

Assalamualaikum ..... untuk yang beragama Islam ...

Selamat petang dan hai .... untuk semua ....


Dah lama tak update blog ni ..... sejak berpindah semula ke Johor Bahru dari Manjung, Perak ...

Bila dah balik semula ke JB ni ... biasalah rutin business balik semula macam dulu ... sambil menguruskan rumahtangga  dan anak-anak .... sibuk memanjang ...


D.I.Y n Recycle

Ni topic yang nak dihebahkan harini .... hehehe ..

Ketika berpindah ke Manjung banyak perabut yang rosak ... makanya banyak yang ditinggalkan saja di Manjung ketika berpindah semula ke Johor Bahru ni, kerana dah menjangka ... kalau dibawa balik sini mesti rosak juga. Jadinya yang mana perabut kayu yang dibeli di sana dan yang dibawa dulu semasa pindah ke Manjung ditinggalkan saja di sana ... ada yang dijual dan ada yang diberikan saja kepada yang menginginkannya ... ada juga yang dibuang .... Akan tetapi set sofa L shape dan sofa bed ni .... sayang sangat ... jadi dibawa balik ke sini semula ...


Lihatlah ni .....

 
Akibat ditindih dengan kotak-kotak yang sememangnya berat ... ketika di dalam lori ... inilah jadinya .... habis koyak jahitan pada bahagian tempat duduk tu ... terpaksa gunakan duck tape tapi ... buruknya rupa ...


 
Pada mulanya hajat hati hendak lupuskan saja sofa bed ni dan gantikan dengan yang baru ... tapi sekarang ni nak cari sofa bed yang sama kualiti dengan sofa bed teramatlah susahnya ... ada tapi harganya ribuan ringgit ... hem macam tak berbaloi pulak rasanya ... baik simpan duit untuk pelajaran anak-anak ... betul tak? Oleh kerana sofa bed ni masih boleh digunakan ... makanya terfikirlah ... "why not I make a new cover for it .... "
 
Apalagi buatlah cover untuk sofa bed ni ... tapi bila duduk terasa bahagian yang bertampal tu ... dan terfikir ... tentu bahagian yang koyak tu akan menjadi lebih teruk ...
 
 
'Ting ....' idea pun datang .... sofa bed ni rendah ... buat kusyenlah untuknya ...
 

 
Lebihan sponge selepas kusyen tersebut siap masih banyak lagi .... so.... saya buat pula arm rest untuk sofa bed ni ... lepas tu ... hemmm ... Nampak kosong pula ... saya pun ...
 
 
buatkan pillow pula untuk sofa bed ni ... Inilah hasilnya ...


 
Sofa cover ni boleh dibuka dan dibasuh ... begitu juga dengan kusyen n pillow tu ..


 
 
 
Ni pula sofa L shape yang ... aduh kotornya ... masa Hari Raya ... kuah tumpah ... air tumpah ... yang baby pula susu tumpah / muntah ... anak-anak pun sama juga ... makan minum semuanya nak kat depan tv ... haiiiiii ... nak kata macamana ????? ....
 
 
Alamak ... sofa yang panjang tu terlupa ambil gambarlah ... dah dipotong menjadi one seater sofa lah ... ni ha yang di bawah ni ... Pillow tu pun tambahan juga ... yang asal tiada pillow .. hehehe ...


 
Cover sofa ni pun boleh dibuka dan dibasuh juga ... so ... no more worries ...

 
 
Ni pula ... 3 keping kusyen yang tinggal .. dibuatkan sarung baru dan digandingkan bersama dan di tindihkan tiga .. jadi ... ala-ala stool ...

 
Bila dibuka .... serupa macam mini sofa bed juga ... anak-anak suka baring depan tv ... jadi mini sofa bed ni for them ...

 
 
Sebenarnya makeover ni lebih kepada recycle projek sebenarnya ... sponge untuk kusyen saya ambil dari sponge kusyen kerusi lama kat rumah mertua ... masa buat spring cleaning sebelum buat kenduri kahwin adik ipar haritu... Ibu mertua saya nak buang kusyen lama ni tapi sayang sebab masih elok lagi ... so bila dia tunjuk pada saya ... terfikir juga saya "daripada dibuang .. baik saya ambil ... "  ... jadi saya minta izin bawa baliklah ...
 
 
 
 
 
 
Husband pening juga bila tengok barang-barang lama ni .... tapi bila dah siap ... senyum sampai ke telinga ... "Jimat duit abah ...."
 
Modal yang saya keluarkan untuk makeover ni lebih kurang RM180 sahaja untuk belanja beli kain ... kain ni harga asalnya kalau tak silap RM13/m tapi saya beli masa Jakel buat sale ... apabila dilihat tiada defect pada kain ni dan corak dia memang saya suka ... haaaaaa .... RM3.50/m ????? dan cuma tinggal 25 meter sahaja (yg kotak-kotak tu) ... ambillah ... kain yang berbunga tu pula RM28/m .... mahalnya ... tapi "buy one meter and free one meter" guna tak banyak pun 4 meter saja ... kain plain untuk buat kusyen n pillow tu cuma RM7/m setelah diskaun 50% cuma tinggal RM3.50/m sahaja ... guna pun cuma 10 meter ... yang selebihnya untuk zip & benang ... bila jahit sendiri tak perlu bayar upah jahit ... betul tak ....
 
Selalunya untuk customer upah jahit yang saya ambil cuma lebih kurang RM240 sahaja (untuk cover sahaja tau ..tak termasuk sponge n fiber tu).... tapi kain customer beli sendiri ... ok
 
Kalau nak beli sofa baru ... harganya dari RM1XXX ke atas ... ikut kualiti ... tapi ada juga yang harganya RM4XXX tapi kualiti very bad ... yang mahal hanya jenama dia saja ....
 
Tau tak .. kalau nak beli sponge yang baru ... harganya hampir RM500 ... dulu kusyen ni saya juga yang buat untuk makeover sofa leather kat rumah mertua ... Bila mertua beli sofa baru ... maka terbiarlah kusyen ni kat stor ...

  
Kusyen ni kecil saja ... jadi saya cantumkan tiga menjadi lebih panjang tetapi kelebaran masih sama ... standard size sofa ....
 
For the pillow pula ... oleh kerana kat rumah ni banyak sungguh bantal tidur dan kebanyakkannya tak digunakan ... jadi saya keluarkan dan kumpulkan kesemua fibre dalam bantal-bantal tu dan jadikan bantal untul sofa ni pula ... bantal untuk sofa lebih besar ... jadi banyaklah fibre yang digunakan ...
 
Anak-anak ni ... masa kecil .. bila jumpa bantal doremon dia nak .. jumpa bantal transformer dia nak ... bila jumpa bantal sponge bob pun diorang nak juga ... bila dah besar ni dah tak nak guna pula bantal-bantal tu ... daripada penuh dalam kotak tu baik di recycle ... kan?
 
Moral of the story - jangan membazir ... kerana membazir tu .... amalan siapa? ... you know n I know lah ...
 
Jadi ....
 
Recycle  Repair  Reuse
 
Have a nice day ! ...............


15 comments:

Lyana@Mely said...

waaaa sangattt cantik bila dah makeover.. yana pun nak buat gk lah.. ada sofa bed yang menyakitkan mata ni..hahhaa.. thanks for ideas

Natrah Mohamed said...

Wah, sungguh menarik dan jimat.
Tengah mencari cara untuk makeover sofa saya ni.

Terima kasih atas idea ni.

Www.natrahmohamed.com

Natrah Mohamed said...

Wah, sungguh menarik dan jimat.
Tengah mencari cara untuk makeover sofa saya ni.

Terima kasih atas idea ni.

Www.natrahmohamed.com

Natrah Mohamed said...

Wah, sungguh menarik dan jimat.
Tengah mencari cara untuk makeover sofa saya ni.

Terima kasih atas idea ni.

Www.natrahmohamed.com

zahariah kemaruddin said...

Nk beli sponge tu kt mane sis

Noormaizatul Akmam said...

Saya pun tgh cari2 kedai jual sponge nk repair sofa...

Noormaizatul Akmam said...

Saya pun tgh cari2 kedai jual sponge nk repair sofa...

Nor Akhmar said...

Kat kedai repair sofa ada jual ... 3' x 6' x 2" = rm150

kalau nak jimat ... ada tilam2 sponge lama atau totto yg dah koyak kainnya tu pun boleh diguna ..

bahagian bawah sofa ni biasa ada tali getah utk tegangkan kusyen ... selalunya tali tu jadi lembut .. tu yg buat bila duduk termasuk ke dalam ... tegangkan tali tu ... kalau dah tak leh pakai ... gantikan dgn getah dlm tayar basikal/mitosikal tu .. yg dah bocor tu ... nanti tegang & cantiklah semula sofa tu ..

Selamat mencuba ...

Anonymous said...

tq atas pkongsian...idea yg sangat baik...sy pun tgh cadang nk repair sofa..

Nor Akhmar said...

Selamat mencuba ...

maimun husin said...
This comment has been removed by the author.
maimun husin said...

sy berminat nk tukar kusyen sofa & sejuk diarea johor,bole kasi no untk hubungi puan..

maimun husin said...

maksud sy nk tukar sampul sofa,sy btul2 bminat ni..

maimun husin said...

sy msih mnunggu no yg sy bole hubungi norakhmar
..

me said...

Hi..
Cantik sekali sofanya
bolehkah saya lihat penampilan sofa tampak belakang..berminat untuk membuat tapi masih belum paham dengan cara menjahitnya

terima kasih

Post a Comment